HEE Timer
Υδραυλική Μηχανική & Περιβάλλον
Πολυτεχνική Σχολή Δ.Π.Θ.
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Μπορείτε να υποβάλλετε Αιτήσεις για το ακ. έτος 2024-2025. Λήξη Προθεσμίας Αιτήσεων:
89 90 days : 07 08 hours : 47 48 minutes : 32 33 seconds

Καλωσήρθατε στο Πρόγραμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Υδραυλική Μηχανική & Περιβάλλον

Στόχος ΠΜΣ

  • Η υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακή εκπαίδευση, έρευνα και εξειδίκευση για την παραγωγή νέας γνώσης σε σύγχρονους τομείς της Υδραυλικής Μηχανικής και του Περιβάλλοντος,
  • Η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται διεθνώς στο πεδίο αυτό της επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού,
  • Η δημιουργία επιστημόνων – ερευνητών που θα έχουν την υποδομή και τα απαραίτητα εφόδια για την παραγωγή ανεξάρτητης και πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και για την προσφορά εξειδικευμένου έργου.
  • Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας σε τεχνικά έργα Πολιτικού Μηχανικού σε σχέση με την υδραυλική μηχανική και το περιβάλλον, με την παραγωγή εξειδικευμένων αποφοίτων με τεχνικές και δεξιότητες σχετικές με τον σχεδιασμό και υλοποίηση υδραυλικών, υδροενεργειακών, λιμενικών και παράκτιων έργων και έργων διαχείρισης υδατικών πόρων.

Εξειδίκευση

Υπάρχουν τρεις (3) Ειδικεύσεις Σπουδών.

  • Η Ειδίκευση «Υδραυλικά Έργα και Περιβάλλον» έχει σκοπό την εξειδίκευση των φοιτητών στον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή, τη συντήρηση και επισκευή Υδραυλικών Έργων με έντονο περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
  • Η Ειδίκευση «Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Φυσικών Καταστροφών» έχει σκοπό την εξειδίκευση των φοιτητών στον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή, τη συντήρηση και επισκευή Υδραυλικών Έργων, που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων, την υδρολογία των επιφανειακών και υπόγειων νερών, εγγειοβελτιωτικά, υδροδυναμικά, αντιπλημμυρικά έργα, ήπιες μορφές ενέργειας, διαχείριση φυσικών καταστροφών.
  • Η Ειδίκευση «Θαλάσσια Έργα και Περιβάλλον» έχει σκοπό την εξειδίκευση των φοιτητών στον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή, τη συντήρηση και επισκευή λιμενικών έργων, παράκτιων έργων προστασίας και διαχείρισης της παράκτιας Ζώνης, τη στατική και δυναμική ανάλυση θαλασσίων κατασκευών, τη διαχείριση και διαμόρφωση χερσαίου χώρου λιμένων και μαρινών.

Σε Ποιούς Απευθένεται

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι όλων των  Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών και των Πολυτεχνείων συναφούς  γνωστικού αντικειμένου, κάτοχοι τίτλου σπουδών 5ετούς ή 4ετούς  φοίτησης σε ΑΕΙ της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου της αλλοδαπής.

 

Γλώσσα Διδασκαλίας και Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι δυνατή η συνολική ή μερική διάρθρωση των σπουδών στην αγγλική γλώσσα, όταν ο αριθμός των ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών φοιτητών ανά μάθημα υπερβαίνει τους πέντε (5). Η γλώσσα συγγραφής της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι η ελληνική και σε ειδικές περιπτώσεις η αγγλική.

Διάρκεια Σπουδών και Πιστωτικές Μονάδες

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.)  ορίζεται σε δύο (2) εξάμηνα και στη θερινή περίοδο (εντατικό πρόγραμμα). Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ., ανέρχεται σε 75. Για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτείται παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε δέκα (10) συνολικά εξαμηνιαία μαθήματα, που το καθένα  αντιστοιχεί σε έξι (6) ECTS, καθώς και εκπόνηση και επιτυχής αξιολόγηση της Διπλωματικής Εργασίας, η οποία αντιστοιχεί σε δεκαπέντε (15) ECTS.

Παράρτημα Διπλώματος

Το ΠΜΣ «Υδραυλική Μηχανική και Περιβάλλον» από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 χορηγεί στις/στους πτυχιούχους φοιτήτριες/-τές του Παράρτημα Διπλώματος στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Το Παράρτημα Διπλώματος ακολουθεί το υπόδειγμα που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η UNESCO/CEPES. Στόχος του παραρτήματος είναι να παράσχει επαρκή ανεξάρτητα στοιχεία για τη βελτίωση της διεθνούς “διαφάνειας” και τη δίκαιη ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων σπουδών (διπλώματα, πτυχία, πιστοποιητικά κ.τ.λ.).
Σχεδιάστηκε για να δίνει περιγραφή της φύσης, του επιπέδου, του υπόβαθρου, του περιεχομένου και του καθεστώτος των σπουδών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από το άτομο που αναγράφεται ονομαστικά στο πρωτότυπο του τίτλου, στο οποίο επισυνάπτεται αυτό το παράρτημα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο